Op woensdag 12 september ging het project ‘Dichter bij Huis’ in de Achtse Barrier van start. Twintig buurtgenoten, afkomstig uit Nederland, Somalië, Eritrea en Syrië kregen de kans om elkaar beter te leren kennen. Dit is een verslag van de eerste bijeenkomst.

Aan de hand van foto’s van typische taferelen, gewoonten of etenswaren uit de verschillende landen gingen we met elkaar in gesprek over ons leven, familie, hobby’s en onze favoriete gerechten. Bij een foto van Fayrouz, een in Syrië zeer geliefde zangeres, liet een deelnemer één van haar liederen horen. Een Nederlandse deelneemster liet zien hoe je kunt leren schaatsen met behulp van een stoel.

Daarna hebben we de volgende bijeenkomst voorbereid. In groepjes hebben we recepten voor typisch Nederlandse, Syrische en Eritrese lekkernijen uitgewerkt. Tijdens de volgende bijeenkomst gaan we deze samen klaarmaken. Op Burendag in Wijkcentrum De Mortel mogen de bewoners van de Achtse Barrier komen proeven. Dan kunnen ze onder andere de kennismaken met een Eritrees koffieritueel, waarbij de bonen vers gebrand en gemalen worden. En we serveren er Nederlandse zandkoekjes en Syrische kaashapjes bij.

Het was een mooie eerste bijeenkomst. We hebben gelachen. Er vielen een paar tranen. Maar het was vooral heel gezellig, om maar eens een typisch Nederlands woord te gebruiken. We kijken allemaal uit naar de volgende keer.