In het project ‘Dichter bij Huis’ leren bewoners van de Achtse Barrier en vluchtelingen, die in de wijk zijn komen wonen, elkaar beter kennen. Dit is een verslag van de laatste bijeenkomst.

Vandaag komen we ook half 10 bij elkaar in Wijkcentrum De Mortel om een lekkere lunch klaar te maken voor zo’n veertig personen. We hebben zes gerechten gekozen uit Syrië, Eritrea en Nederland.

Thuis is al veel voorwerk gedaan. Maar er moet ook nog veel gesneden, gehakt, gebakken en gefrituurd worden. Het is een drukte van belang in het kleine keukentje van De Mortel. We vuren de ene na de andere vraag af op Diny en Marian. Waar staan de pannen? Hoe werkt het fornuis? Mogen we deze bakjes gebruiken? Heb je nog meer schilmesjes? Diny en Marian houden het hoofd koel en helpen ons aan alles wat we nodig hebben.

Dan druppelen om 12 uur de eerste gasten binnen. De directrice van Vluchtelingenwerk Nederland-Zuid, verschillende raadsleden, ambtenaren van de gemeente, mensen van de organisaties die het project mogelijk hebben gemaakt.

Na een paar praatjes kunnen we smikkelen van de gerechten die we met z’n allen klaargemaakt hebben. We zitten heerlijk in het zonnetje op het terras achter de Mortel. We delen mooie verhalen en herinneringen met elkaar.

Daarna ruimen we met z’n allen op. En dan nemen we afscheid. Gelukkig niet voor altijd, want op 31 oktober is de eerste terugkom bijeenkomst. En we komen elkaar natuurlijk ook nog tegen in de wijk. We kijken tevreden terug. Wat was het een mooie reis die we in de afgelopen weken samen gemaakt hebben.