In het project ‘Dichter bij Huis’ leren bewoners van de Achtse Barrier en vluchtelingen, die in de wijk zijn komen wonen, elkaar beter kennen. Dit is een verslag van de tweede bijeenkomst.

Vandaag zijn er een aantal nieuwe mensen bijgekomen. Een man, een vrouw, een echtpaar. Als we een voorstelrondje doen, valt op dat mensen graag en trots vertellen over hun kinderen.

Zo ook G. uit Somalië. Ze woont 2 jaar in Nederland en heeft 3 kinderen van 12, 8 en 6 jaar oud. Een deelnemer grapt dat ze het dan wel druk heeft. Haar gezicht betrekt en ze kijkt naar beneden…. “Ik heb mijn kinderen al 5 jaar niet gezien.” Het is ineens doodstil in de ruimte. Wat heftig!

Gelukkig is er het vooruitzicht dat haar kinderen over drie maanden naar haar toe komen… het is nog niet helemaal zeker… maar ze houdt hoop! Wat een dappere vrouw, helemaal alleen in de Achtse Barrier. Het enige contact dat ze hier heeft is haar oudere buurman. Die helpt haar om de Nederlandse taal meer onder de knie te krijgen.

Daarna gaan we met z’n allen bakken; zandkoekjes uit Nederland, kaashapjes uit Syrië en vers gebrande koffie met popkorn uit Eritrea. Taal is ineens minder belangrijk. Er wordt lekker samengewerkt. Het loopt… met een vanzelfsprekendheid alsof we al jaren samen een keuken runnen.

Terwijl de koekjes in de oven liggen, worden buiten de koffiebonen geroosterd. Af en toe wordt er met het pannetje rondgelopen om iedereen de heerlijke geur te laten ruiken. Een half uur later zitten we met zijn allen in de tuin van De Mortel aan de koffie. Met koekjes, popcorn en pannenkoeken met pittige linzensaus.

Meneer R. laat op zijn telefoon foto’s zien van zijn huis in Syrië. Vrolijk kijkt hij in de camera. Hij staat voor een mooi licht huis met een ijzeren hek eromheen, luikjes aan de voorkant en een dakterras waar de hele familie lekker kan zitten.

De volgende foto: het dakterras half afgebrokkeld, het hek omgevallen en overal ligt stof. “Das war einmal….” Verdrietig scrollt hij door zijn foto’s. Dan laat hij de volgende foto zien van zijn familie: vier dochters, een lieve vrouw en kleinkinderen. “Ik ben dankbaar…”